Sveriges högsta förvaltningsdomstol ska pröva det första överklagandeärendet inom igaming

Wiens högsta förvaltningsdomstol kommer för första gången att behandla ett överklagande av en påföljd för onlinespel, genom att bevilja ett överklagande i fallet med en sanktionsavgift för 2019 mot Genesis Global för överträdelser av självutestängning.
svart klubba

I mars 2019, mindre än tre månader efter att Sveriges onlinespelmarknad lanserades, informerade ett antal konsumenter som hade använt det nationella självuteslutningssystemet Spelpaus tillsynsmyndigheten Spelinspektionen om att de fortfarande kunde spela på dess sajter. Operatörens webbplatser inkluderar Sloty, Play.com och Casino Joy.

Till följd av detta gav tillsynsmyndigheten Genesis en varning plus en straffavgift på 4 miljoner kronor (314 200 pund/ 376 100 euro/ 420 400 dollar). Liksom alla straffavgifter i Sverige baserades summan på operatörens omsättning.

Genesis överklagade dock denna sanktion till hovrätten i Linköping. I december 2019 halverade den domstolen bötesbeloppet till 2 Mkr.Genesis överklagade dock vidare till hovrätten i Jönköping. Denna domstol sänkte då påföljden till 1 Mkr.

Vid sänkningen av sanktionerna menade båda domstolarna att Spelinspektionen hade gjort fel i sitt sätt att beräkna sanktionens storlek.

Hovrätten i Jönköping menade att även om tillsynsmyndigheten kan basera sanktionerna på omsättningen generellt sett, tog den i detta fall operatörens omsättning för endast januari och februari 2019 – de enda två månader som marknaden var aktiv vid den tidpunkten – och beräknade årsomsättningen utifrån dessa siffror.

Operatören menade att detta ledde till felaktiga siffror och domstolarna menade att Spelinspektionen inte lade fram bevis för motsatsen.

Som svar på detta överklagade både Genesis och Spelinspektionen bötesbeloppet på 1 miljon kronor till Högsta förvaltningsdomstolen, den högsta förvaltningsdomstolen i Sverige.

Domstolen sade att man i överklagandet kommer att överväga både om överträdelsen i sig var värd en varning och en sanktionsavgift, och hur storleken på dessa avgifter ska fastställas.

Spelinspektionen sade att det var en ”positiv” utveckling att dess disciplinära regler nu kommer att prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Samtidigt reagerade Spelinspektionen också på ett bötesbelopp på 130 miljoner kronor som Finansinspektionen har utdömt till betalningsleverantören Trustly på grund av brister i penningtvättsbekämpningen (AML). Finansinspektionens utredning visade att Trustly hade underlåtit att inkludera en ”stor del” av sina kunder i åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, vilket innebar en överträdelse av lagen om bekämpning av penningtvätt.

”Spelinspektionen ser positivt på Finansinspektionens tillsyn av betaltjänstförmedlaren Trustly Group och följer noga utvecklingen av de betaltjänstförmedlare som tillhandahåller sina tjänster till spelbolag med svensk licens”, säger Spelinspektionen.

”Spelinspektionen kommer att analysera Finansinspektionens beslut och se om det finns delar av beslutet som vi bör ta hänsyn till i vår fortsatta utveckling av vägledning till spelföretag med licens och i vår egen tillsyn”.

spelinspektinens enhetschef Robert Larsson tillägger att betalningsleverantörer som Trustly har ett extra ansvar eftersom de kan se kundernas agerande hos flera operatörer.

”Det är generellt viktigt att sådana aktörer arbetar riskbaserat och följer penningtvättsreglerna”, sade han. ”Trustly har en särskild exponering mot spelbranschen och genom sitt unika helhetsperspektiv kan företaget se kundernas samlade transaktioner till olika spelbolag”.

Böterna tillkännagavs bara några dagar efter att Trustly meddelade att det skulle avskeda 120 anställda som en del av omstruktureringen. Företaget angav inte närmare hur många av dessa uppsägningar som skulle påverka dess speldivision.

Läs även:

Betway måste betala 100 000kr efter brott mot svenskt bonusförbud

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *