Betway måste betala 100 000kr efter brott mot svenskt bonusförbud

Spelinspektionen har utfärdat en straffavgift på 100 000 kronor (8320,62 pund/9732,65 euro) till Betway för att ha brutit mot reglerna om bonusar. Den 10 juni 2021 publicerade Betway en marknadsföringskampanj där en 200-procentig bonus för matchning av insättningar marknadsfördes.   

 

Denna skulle vara exklusivt tillgänglig för kunder som är registrerade på ett mindre varumärke som ägs av Betway Limited, men gjordes av misstag tillgänglig för alla Betway-kunder när de loggade in. Mellan 11:00 och 14:30 den 10 juni användes erbjudandet 53 gånger mellan 52 kunder registrerade i Betways databas. Inga marknadsföringsmeddelanden skickades ut till kunderna för att marknadsföra detta erbjudande. Betway kontaktade också kunderna för att göra dem uppmärksamma på problemet.

 

 Betway flaggade för problemet till Spelinspektionen, som ansåg att överträdelsen var mindre allvarlig eftersom operatören hade agerat snabbt, och utfärdade avgiften på 100 000 kronor. Överträdelsen bröt mot kapitel 14 § 9 i spellagen, som anger att en licensinnehavare endast får erbjuda bonusar till spelare när en spelare registrerar sig för första gången och inte kontinuerligt.   

 

Spelinspektionen finslipade sina regler om bonusar under 2019, då Betssons dotterbolag NNG Nordic och PlayOjooperatören SkillOnNet upptäcktes ha erbjudit bonusar till spelare vid flera tillfällen. NGG Nordic dömdes till böter på 19 miljoner kronor, vilket slutligen sänktes till 14 miljoner kronor efter ett överklagande. SkillOnNet dömdes till böter på 14 Mkr. I november offentliggjorde den svenska regeringen detaljer om en utredning som Spelinspektionen kommer att genomföra och som ska ta upp marknadsföring av spel i landet efter att insättningsgränsen upphörde. 

 

Insättningsgränsen, som var satt till 5 000 kronor (428 pund/€501/$575), var en del av en tillfällig uppsättning restriktioner som infördes för att bekämpa spelskador under pandemin av det nya coronaviruset (Covid-19).